27. maj, 2019 09:16

DRUŽENJE: Praznik retašev v Čentibi

ČENTIBA: V soboto, 25. maja 2019 je v Čentibi že drugo leto zapovrstjo potekalo tekmovanje v pripravi retašev – Pomurski dnevi retašev, katerega soorganizatorji so letos bili KS Čentiba, Kulturno društvo Petőfi Sándor Čentiba, Društvo vinogradnikov Čentiba, PGD Čentiba, Turistično društvo Palinka in Nogometni klub Čentiba.

SODELUJOČI

Pri pripravi dobrot so sodelovali posamezniki, društva, profesionalci in amaterji. Retaše je v vaškem domu v Čentibi ocenjevala žirija, ki je kot najboljše ocenila retaše Olge Bači. Podelili so tudi nagrado za najlepše predpasnike. Najlepšega je imela Katarina Gal iz Čentibe.

Župan Občine Lendava se je ob tej priložnosti zahvalil sodelujočim in organizatorjem za izvedbo prireditve, ki postaja tradicionalna: »Pomen ohranjanja tradicij, običajev in naše skupne dediščine se mi zdi zelo pomembna in gastronomija zavzema tukaj še posebej pomembno mesto. Ena od ključnih značilnosti naše pokrajine je hrana in s takšnimi prireditvami to samo potrjujete, saj se zavedate, da je prenašanje tradicij na mlajšo generacijo najpomembnejši način ohranjanja le-teh.«

Poleg priprave retašev so organizatorji poskrbeli tudi za pester kulturni in zabavni spremljevalni program. Prisotni so se zabavali ob petju ljudskih pevcev, citrarjev, folklore in plesalk romskega društva Romano Jilo.  Prisotne je popoldne zabaval pevec Pál Feke, za zabavo v večernih urah pa je poskrbela glasbena skupina Zlata žila.

KULTURNA DEDIŠČINA

Lendava kandidira za naziv Evropske prestolnice kulture v letu 2025 in del splošne kulture in naše dediščine, na katero smo ponosni, je tudi kulinarika, kar takšne prireditve tudi dokazujejo. Neprecenljiva vrednost takšnih dogodkov je druženje in prenašanje veščin in znanja iz roda v rod. Samo s predajo praktičnega znanja bodo te tradicionalne jedi ohranile tudi za naše zanamce.

Foto: Tomaž Galič

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.


Instagram test