16. november, 2018 12:22

KULTURA: Razstavljena dela z letošnjih likovnih kolonij

LENDAVA: Galerija-Muzej Lendava je včeraj odprla razstavo bronastih skulptur, nastalih na 46. mednarodni likovni koloniji - odlivanje v bron. Ob tej priložnosti so predali tudi tri nove skulpture, ki so nastala na letošnji 23. mednarodni likovni koloniji LindArt in bodo krasile mestni park v Lendavi.

ODLIVANJE V BRON

Mednarodna likovna kolonija odlivanja v bron je potekala konec poletja, na njej pa so ustvarjali kiparji Gaál Tamás, Lestyán Goda János in Lipovics János iz Madžarske, Anže Jurkovšek, Metod Frlic in Ferenc Király iz Slovenije ter na Madžarskem živeči Britanec Colin Foster. Umetniki in njihova dela so v tem času šli skozi ves proces od ustvarjanja kipa v glini do končnega izdelka v bronu. Zbirka plastik, ki ima stalni razstavni prostor v mansardi Lendavskega gradu se je včeraj tako še razširila in ne le zbirka, tudi razstavni prostor se je povečal za nekaj kvadratnih metrov.

Navzoče je pozdravil direktor Galerije-Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner, razstavo je predstavil kustos Attila Pisnjak, razstavo na Lendavskem gradu pa je odprl strokovni vodja likovne kolonije odlivanje v bron Franc Gerič.

LINDART

Včeraj so predali tudi tri skulpture, ki so nastale v sklopu 23. mednarodne likovne kolonije mladih umetnikov LindArt in so nameščene v mestnem parku. Letošnji LindArt je prinesel povsem prenovljeno vsebinsko zasnovo. Namesto desetdnevnega skupnega likovnega ustvarjanja v parih, kakor je bila tradicija prejšnjih let, so letos v okviru LindArta mladi kiparji pod budnim očesom svojega mentorja  ustvarjali vsak po ves mesec oz. tudi več. 

Prvi med njimi je bil Balázs Sárkány is Univerze v Pécsu, ki je iz marmorja izklesal kip z naslovom Zmajeva glava pod mentorstvom Colina Fosterja.  Po Balázsu je v naše mesto prispela Petja Novak iz Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Petja si je za tehniko izbrala odlivanje v beton, njena skulptura z naslovom Angelsko slavje je visoka približno dva metra in pol  in prikazuje dva angela, ki se skorajda zlijeta v enega. Petji se je na koloniji pridružil Še Mihály Gyurcsovics, ki je med časom bivanje pri nas končal študij na Univerzi za likovno umetnost v Budimpešti. Mihály se je dela lotil, kot inženir,  njegovo delo se imenuje Globus II.

Foto: GML

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.


Instagram test