03. januar, 2019 10:32

SODELOVANJE: Na mostu čez reko Muro so se srečali slovenski in hrvaški policisti

LENDAVA-MURSKO SREDIŠČE: Slovenski in hrvaški policisti z mejnih postaj Petišovci in Mursko Središče so se po štirih letih ponovno srečali na mostu čez Muro in v reko tradicionalno vrgli policijsko kapo kot simbol dobrega sodelovanja. Letos je bila hrvaška.

OBNOVITEV TRADICIJE

Prvič je kapa poletela v reko Muro 1992, ko so se na mostu čez mejno reko prvič prijateljsko srečali mejni policisti in cariniki s slovenske in s hrvaške strani novega mejnega prehoda Petišovci - Mursko Središče, da si 31. decembra zaželijo srečo in zdravje. Takrat je enemu od policistov z glave veter odnesel policijsko kapo. V spomin na ta dogodek so se vsako leto srečevali na mostu in v reko vrgli enkrat hrvaško, drugič spet slovensko policijsko kapo. Tudi letos je bilo tako, ko so po štirih letih obnovili tradicijo. »Ta gesta naj bo tudi sporočilo za obe državi, da se morda lahko tudi česa naučijo od nas, ki delujemo na lokalnem nivoju, »  sta obuditev tradicije povzela župan Občine Lendava Janez Magyar in župan Murskega Središča Dražen Srpak.

DOBRO SODELOVANJE

Čeprav so se z vstopom Hrvaške v EU njeni obmejni policisti iz Murskega Središča preselili h kolegom na slovenski mejni prehod v Petišovce in zdaj delajo skupaj, potniki pa se ustavijo le enkrat, želijo ohranili to tradicijo. Po besedah komandirjev obeh postaj, Janka Šobaka in Miljenka Verbanca, so nekaj začetnih težav ob spremembah uspešno premagali, sodelovanje med policisti obeh držav pa ocenjujeta kot zelo dobro. Tradicijo nameravajo nadaljevati, le kapo bo morda zamenjalo kaj drugega.

POVEČUJE SE TOVORNI PROMET

Mejni prehod Petišovci je v letu 2018 prestopilo 2,8 milijona potnikov, 1,2 milijona osebnih vozil in 200.000 tovornjakov. Povečuje se zlasti tovorni promet, saj se je skoraj podvojil.

Foto: www.lendavainfo.com

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.


Instagram test