25. marec, 2019 15:10

SODELOVANJE: Srečanje s predstavniki Čebelarskega društva Lendava

LENDAVA – MESTNA HIŠA : Danes sta župan Občine Lendava Janez Magyar in podžupan dr. Mihael Kasaš sprejela predstavnika Čebelarskega društva Lendava, ki sta na srečanju v Mestni hiši predstavila društvene aktivnosti in ključne dogodke v letošnjem letu.

DRUŠTVO Z DOLGOLETNO TRADICIJO

Čebelarsko društvo Lendava je društvo z dolgoletno tradicijo. Število članov se giblje med 45 in 50 člani. Med člani imajo tako vzrejevalca matic, izdelovalca satnic ter tudi izdelovalca čebeljih panjev. Večina čebelarjev čebelari stacionarno, del pa jih prevaža čebele na paše izven območja občine.

V društvu skrbijo za stalno izobraževanje članov s predavanji in organizacijo strokovnih ekskurzij. Poleg tega pa skrbijo tudi za čebelarski podmladek z mentorstvom čebelarskemu krožku na Dvojezični osnovni šoli I v Lendavi. V ta namen so tudi postavili učni čebelnjak, ob njem pa urejen nasad medovitih rastlin.

Veliko pozornost namenjajo tudi promociji čebelarstva ter podpori prodaje čebeljih pridelkov. Aktivno nastopajo in se udeležujejo vseh lokalnih prireditev, imajo pa tudi lično urejeno prodajno stojnico v obliki slovenskega čebelnjaka pri razglednem stolpu Vinarium.

Župan je pohvalil aktivnosti društva in njihova prizadevanja ter izpostavil pomen ohranjana čebelarstva in ozaveščanja občanov glede zaščite čebel. Hkrati pa je društvo povabil k podaji predlogov v okviru projekta kandidature Lendave za Evropsko prestolnico kulture 2025. Občina Lendva podpira tudi projekt Čebelarske zveze Slovenija "Pijmo kavo in čaj z medom"  in  s tem vzbodbuja občane, da za sladkanje čaja in kave uporabijo lokalni med.

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.


Instagram test