16. april, 2019 15:33

ZDRAVSTVO: Mednarodna znanstvena konferenca v spomin na dr. Tomka Miklósa

LENDAVA - DOBROVNIK: Minuli vikend je bila v spomin na dr. Tomka Miklósa organizirana mednarodna znanstvena konferenca, ki je potekala od 12. do 14. aprila.

5. ZNANSTVENA KONFERENCA

Letošnja znanstvena konferenca, ki je bila sicer že peta po vrsti, se je pričela v Centru Bánffy s slavnostno sejo, kateri je sledila predstava v izvedbi gledališke skupine LESZSZ.

V soboto je v Kulturnem domu v Dobrovniku potekal osrednji dogodek, mednarodna znanstvena konferenca, na kateri so sodelovali različni predavatelji in predstavili aktualnosti s področja zdravja, športa, vzgoje in odvisnosti. Ob tej priložnosti so izpostavili tuudi pomen sodelovanja in ohranjanja stikov med slovenskimi ter madžarskimi zdravniki, tako s strokovnega kakor tudi s prijateljskega vidika.

Prisotne je pozdravil tudi župan Občine Lendava Janez Magyar, ki se je uvodoma zahvalil županu Občine Dobrovnik za gostoljubje, in ob tej priložnosti predstavil prispevek dr. Tomka Miklósa in negovo vlogo v madžarski narodni skupnosti:

Bil je pomurski ginekolog in pomembna javna osebnost.  Dr. Tomka Miklós – Miki, kot so ga imenovali pripadniki lendavske madžarske skupnosti, je v času tranzicije s svobodnim vetrom nase prevzel pomembno vlogo pri samoorganiziranosti madžarske skupnosti. Ni bil človek, ki bi se zakopal v zakone, do tega ni imel potrpljenja, vendar je kot predstavnik narodne skupnosti zastopal interese Madžarov v časih, ko za to še niso podeljevali nagrad in posebnih priznanj.           

Konferenco so sklenili v nedeljo s polaganjem venca pri spominski tabli posvečeni dr.Tomka Miklósu in s sveto mašo v cerkvi sv. Katarine v Lendavi.

Foto: Tomaž Galič

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.


Instagram test