31. augusztus, 2019 09:37

KULTURA: Nove partnerske povezave Lendave in podpore kandidaturi za EPK

LENDAVA: Včeraj dopoldne smo v Mestni hiši gostili konferenco Forum Lendava – Europa Futura, zvečer pa je sledil svečan podpis dogovorov o partnerskih povezavah pri projektu EPK ter podpis sporazuma o pobratenju z glavnim mestom Madžarske, ki predstavlja nadgradnjo sodelovanja z Budimpešto.

 

FORUM LENDAVA - EUROPA FUTURA 

»Lendava kot vitalno stičišče kultur, jezikov in ver, Lendava kot evropski laboratorij in živ vzor evropske ideje sožitja in vzajemnega spoštovanja … Kreativna platforma za nove oblike večdimenzionalnega evropskega povezovanja. Identiteta mesta, ki se je izoblikovala v strpnem sožitju skozi prepletanje različnosti in s sprejemanjem novega,« je bilo glavno sporočilo včerajšnje konference s pomenljivim naslovom Forum Lendava - Europa futura.

Forum, ki predstavlja integralni del kandidature z dolgoročno naravnanostjo, je nastal na pobudo že desetletja v Ljubljani živečega univerzitetnega profesorja filozofije in zapriseženega Lendavčana Boruta Ošlaja ter doktorja filozofije Walterja Pflugerja, ki se je, kot je to v navadi, na prvi pogled zaljubil v Lendavo. Združila sta sorodni področji delovanja in podala idejo, ki se je razgrnila na včerajšnji konferenci. Poznavalci različnih tem in strok so predstavili svoja stališča, znanje in izkušnje ter s svojimi prispevki pomagali oblikovati del izhodišč za pripravo uspešne kandidature za EPK. Le-ta  temelji na čezmejnem sodelovanju slovenskih, hrvaških, madžarskih in avstrijskih mest in regij oziroma županij ter vseh, ki so nam že izrekli podporo.

NAŠO KANDIDATURO PODPRLI TUDI PORABSKI SLOVENCI IN BAD RADKERSBURG  

Uresničitve projekta si ne predstavljamo brez podpore zamejskih Slovencev, s katerimi že desetletja tesno sodelujemo. Povezuje nas skupna narodna in jezikovna identiteta, kulturna dediščina, običaji in navade, naravna dediščina ter ne nazadnje tudi skupni razvojni cilji. Sporazum o sodelovanju pri projektu sta kot predstvnika dveh krovnih organizacij porabskih Slovencev podpisala predsednik  Državne slovenske samouprave, Martin Ropoša, in predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem, Andreja Kovač.

Odprtost, gostoljubnost, bogata zgodovinska preteklost, kulturna raznolikost ter številni primeri dobrih praks, ki jih nudi mesto Bad Radkersburg, so neprecenljivega pomena. S sodelovanjem mesta Bad Radkersburg pri projektu EPK želimo poleg čezmejne dimenzije okrepiti tudi sodelovanje na kulturnem, turističnem in gospodarskem področju ter vzpostaviti dolgotrajne pristne prijateljske vezi. Sporazum je podpisal župan mesta Bad Radkersburg, Heinrich Schmidlechner, ki v partnerskem sodelovanju vidi številne priložnosti.

POBRATENJE Z GLAVNIM MESTOM MADŽARSKE

Z nadgradnjo sodelovanja, izmenjavo izkušenj, medsebojno pomočjo ter povezanostjo želimo z mestom Budimpešta pisati zgodbo o dolgotrajnem prijateljstvu. Povezuje nas iskrena želja po sodelovanju, dobrih odnosih ter skupni razvojni cilji. S pobratenjem želimo še bolj povezati prebivalce, ohranjati kulturno dediščino, okrepiti kulturno izmenjavo, turizem, predvsem pa deliti in izmenjevati izkušnje.  »Lendava je prvo mesto iz katere od naših sosednjih držav, kjer živi madžarska manjšina, s katerim je Budimpešta odslej pobratena. Ta trend želimo v prihodnje še nadaljevati,« je ob podpisu povedal nadžupan István Tarlós.

Župan Občine Lendava Janez Magyar je poudaril, da je še posebej vesel tesnejšega sodelovanja z Budimpešto ter nadžupanom Istvánom Tarlósem, s katerim sta na dunajskem družabnem dogodku, katerega pobudnica je bila veleposlanica Republike Slovenije na Dunaju, mag. Ksenija Škrilec, navezala pristen prijateljski stik ter dala skupno pobudo za pobratenje dveh različno velikih mest z enako velikim srcem.

 

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test