23. április, 2020 10:25

KULTURA: Svetovni dan knjige in vsenarodni projekt Noč knjige

LENDAVA: Unesco je današnji dan razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Zaznamovali ga bodo številni z literaturo in knjigami povezani dogodki, tudi po Sloveniji. V projektu Noč knjige, najbolj množične prireditev širjenja branja in bralne kulture v Sloveniji, sodeluje tudi lendavska knjižnica. Na občinskem spletnem portalu pa smo v rubriki Knjiga je dobra izbira …  objavili knjižne predloge lendavčanke Ruth Hrelja, ki knjige ne le bere, ampak jih tudi strastno kupuje in Árona Horvátha, mladega scenarista in režiserja iz Lendave.

NOČ KNJIGE V LENDAVSKI KNJIŽNICI

Noč knjige je prostovoljni samoorganizirani vsenarodni in mednarodni projekt, ki se letos po Sloveniji, v zamejstvu in širom sveta odvija sedmo leto zapored. Z njim obeležujemo 23. april, svetovni dan knjige.

Zaradi izrednih razmer bo letošnja Noč knjige potekala na spletu in družabnih omrežjih. V Knjižnici Lendava bodo tako organizirali virtualno Noč knjige. V ta namen so ustvarili spletno stran, na kateri so objavljeni prispevki različnih avtorjev: poezija, proza, avdio in video posnetki, odlomki ter potopisna predavanja.

Gostje letošnje Noči knjige so Milena Miklavčič, Jelka Pšajd, Tatjana Bogdan in Janja Magdič. Lajos Bence je za Noč knjige prispeval še neobjavljene pesmi ter novelo, Albert Halász tri pesmi, Péter Pál dva videa, Olga Paušič pesem Karantena, Béla Szomi Kralj pa dva videa z nastopa skupine Kontrabant, pesmi s CD-ja Sladki bes skupine Kontrabant ter svoje pesmi. 

KNJIGA JE DOBRA IZBIRA …

Nekaj posameznikov, ki so s knjigo povezani še tesneje kot večina, je svoje knjižne predloge že predstavila v posebni rubriki na obeh spletnih straneh Občine. Danes svoj skrajšani seznam čtiva predstavlja Ruth Hrelja, Lendavčanka, na začasnem delu v Ljubljani. Po študiju in delu v Mariboru, Budimpešti, Atenah, v Franciji, na Hvaru ter v Bruslju, sedaj že četrto leto dela v kulturni diplomaciji na enem od ljubljanskih veleposlaništev. Če je le mogoče, bere v izvirniku. Knjige pa ne le bere, ampak jih tudi strastno kupuje.

Seznam knjig, ki jih priporoča v branje je sestavil tudi Aron Horvath Botka, mlad režiser in scenarist, ki ima za sabo že kar nekaj kratkih filmov, dokumentarcev in glasbenih video spotov, med katerimi so mnogi bili tudi nagrajeni na mednarodnih festivalih.

Iz poslanice predsednika Društva slovenskih pisateljev ob svetovnem dnevu knjige

"Ali ste opazili, da zato, ker berete romane in poezijo, bolje vidite in bolje slišite? Ali ste opazili, da ste tudi, če dobro pogledate vase ali pa se uzrete v zrcalu, v tem naključnem zrcalu, ki vam ga nastavlja knjiga, drugačni, celo lepši kakor ste za druge?" Dušan Merc

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test