01. september, 2018 14:33

FESTIVAL VINARIUM: Lendavska trgatev v znamenju ljubiteljske kulture

LENDAVA: 39. Lendavska trgatev je po Bogračfestu postregla še z drugim vrhuncem letošnjega Festivala Vinarium.

800 NASTOPAJOČIH V POVORKI

V tradicionalni povorki je sodelovalo več kot 800 nastopajočih, po starem mestnem jedru se je sprehodilo 58 društev oziroma skupin iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške, ki so pripravile predstavitev domačih običajev in vinogradniških opravil, ter s svojim nastopom privabile več tisoč obiskovalcev.

Predsednica Zveze kulturnih društev Lendava Danijela Hozjan je poudarila, kako zelo pomembno je ohranjanje kulturne dediščine. Ljudje lahko z njo rastejo, se razvijajo in pišejo skupne, tudi mednarodne zgodbe. Ljubiteljska kultura je vedno prisotna. Potrebno je vložiti ogromno truda in tudi vaj, da vse to ostane del nas in da vse stare običaje spoznajo tudi mlajše generacije, je še dodala.

V ZNAMENJU LJUBITELJSKE KULTURE

Na dan prireditve, ki je posvečena ljubiteljski kulturi, etnologiji in lokalni kulinariki, je bil predstavljen tudi koncept projekta Lendava – Evropska prestolnica kulture 2025 v delu, ki je vezan na ljubiteljsko kulturo. Ljubiteljska kultura je v Lendavi izrednega pomena za ohranjanje kulturne dediščine, prenašanje izročila in nenazadnje tudi turistični utrip kraja. 

Župan Občine Lendava mag. Anton Balažek je po povorki čestital vsem organizatorjem za profesionalno izvedbo 39. Lendavske trgatve. Izrazil je veselje nad številom obiskovalcev, med katerimi je bilo tudi veliko turistov, zato je pomembno, »da bomo razvili res dobro ponudbo kulturnega turizma na tem koncu Slovenije«.

Prireditev se bo nadaljevala pri Ribiškem domu, kjer bo goste najprej zabavala glasbena zasedba Romano Glauso. Nato bodo obiskovalci  lahko uživali ob zvokih skupine Skok in Kingstoni.

Na Festivalu Vinarium bo pestro vse do 9. septembra 2018. Do takrat se lahko udeležite koncerta na letnem odru in v Gledališki in koncertni dvorani ter pri Ribiškem domu. 

Več o 39. endavski trgatvi si lahko preberete tukaj.

Foto: Mediaspeed

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test