08. februar, 2019 10:43

IZOBRAŽEVANJE: Mednarodna konferenca Multikulturnost kot dodana vrednost majhnih mest v EU

LENDAVA - MESTNA HIŠA: V okviru projekta Odkrivanje evropske kulturne dediščine, ki je financiran iz programa Evropa za državljane, partner projekta pa je Ljudska univerza Lendava, smo včeraj v Mestni hiši gostili predstavnike iz francoskega mesta Saint Omer, estonskega mesta Tartu, avstrijskega mesta Eisenstadt ter madžarskega Veszpréma.  

MULTIKULTURNOST KOT DODANA VREDNOST MAJHNIH MEST EU

Tema projekta je multikulturnost mladih in ohranjanje kulturne dediščine z njihovo aktivno participacijo. V sklopu slednjega so danes mladi pripravili mednarodno konferenco z naslovom Multikulturnost kot dodana vrednost majhnih mest v EU. Zbrane so pozdravili župan Lendave, Janez Magyar, poslanec Državnega zbora in predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horváth, generalni konzul Madžarske v Lendavi dr. Gyula Földes ter direktor Urada RS za narodnosti mag. Stanko Baluh.

SOŽITJE IN MEDKULTURNOST

Župan Janez Magyar je prisotnim v pozdravnem nagovoru na kratko prestavil naše mesto ter izpostavil naše ključne prednosti in specifičnosti. Posebej je poudaril pomen društev in krajevnih skupnosti, ki s svojimi številnimi aktivnostmi ohranjajo in negujejo ljudske običaje ter izročila. Kot primer multikulturnosti in ohranjanja dediščine je izpostavil  madžarsko narodnostno manjšino, ki preko svojih številnih aktivnosti v lokalni skupnosti in tudi širše zagotavlja ohranjanje madžarske kulturne dediščine ter hrvaško kulturno dediščino, ki jo na podlagi pretekle skupne zgodovine tudi danes negujemo in ohranjamo. Posebej pomembno pa je vsakodnevno sobivanje vseh tukaj živečih ne glede na nacionalno, versko ali drugo pripadnost. Prav to sožitje in medkulturnost želimo v okviru kandidature za Evropsko prestolnico kulture predstaviti tudi širši javnosti. Pri tem pa ne govorimo zgolj o kulturnem projektu, temveč je ta za nas pomemben tudi iz razvojnega, gospodarskega in turističnega vidika. Vsem prisotnim je zaželel prijetno bivanje v mestu in izrazil upanje, da se k nam še kdaj vrnejo, če ne prej pa v letu, ko bo Lendava Evropska prestolnica kulture.

Ob tem dogodku sta se gosta konference direktor Urada RS za narodnosti mag. Stanko Baluh in vodja kabineta župana Veszpréma dr. Tamás Józsa tudi ločeno sestala z županom Janezom Magyarom.

Mladi so si po konferenci ogledali Lendavo in se zvečer udeležili slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku, danes pa v okviru delavnice analizirajo prednosti in pomanjkljivosti ter priložnosti, ki jih ponuja Lendava.

Foto: Tomaž Galič

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test