27. februar, 2020 18:14

KULTURA: „V Lendavi govorimo kulturo“ tudi brez naziva EPK

LJUBLJANA-LENDAVA: Ministrstvo za kulturo je danes na novinarski konferenci objavilo seznam mest, ki so se uvrstila v drugi krog izbora za naziv Evropska prestolnica kulture 2025; Lendava se žal ni uvrstila v končni izbor.

Občina Lendava:

Veseli smo, da nam je kljub majhni ekipi in iz že znanih razlogov, v zelo kratkem času uspelo pripraviti res dobro prijavo. Žalosti nas, da nismo bili izbrani a nas hkrati veseli, da smo šli skozi ta proces in opravili veliko delo. Sam proces priprav je dal veliko novega zagona in nas spodbudil, da smo se še tesneje povezali, tako domačini med sabo kot tudi s prijatelji čez mejo. Smo edina kandidatka za EPK doslej, ki bi program izvajala v štirih državah in petih evropskih regijah.

Seveda pa smo s kandidaturo želeli opozorili tudi na to, da je razkorak med bogatimi mesti in revnimi regijami vse večji. Centralizacija, pomanjkanje komunikacije in mobilnosti, neobstoječi javni prevoz pa uničujejo vsakršno predstavo o pravi evropski koheziji. Podpiranje samo najbolj naseljenih območij in velikih mest je za družbo slepa ulica in obremenitev naravnega okolja.

Pomurje je najmanj razvita regija v Sloveniji. Naziv EPK bi za Lendavo predstavlja dragocen prispevek k razvoju mesta pa tudi širše pomurske regije. Žal je za nami še en neuspešen poskus. Programske vsebine, smernice razvoja mesta in finančna konstrukcija projekta so bile zasnovane na realnih in razumnih  temeljih, zato delo ni bilo zaman.

MADALJEVANJE Z NAČRTOVANIMI AKTIVNOSTMI

K sodelovanju je Občina Lendava povabili kar nekaj domačih in evropsko znanih umetnikov in umetnic, ki s svojim delom bogatijo in plemenitijo širši evropski prostor. Brez oklevanja so potrdili pripravljenost na sodelovanje, zato bodo s svojim delom nadaljevali in ga poskušali realizirati v čim večjem obsegu: 

Nadaljevali ga bomo, ker govorimo isti jezik, saj v Lendavi ne govorimo le slovensko, madžarsko, prekmursko, romsko, hrvaško, srbsko ali nemško. V Lendavi govorimo kulturo.
 

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test