20. avgust, 2020 10:29

KULTURA: 48. Mednarodna likovna kolonija

LENDAVA: Galerija-Muzej Lendava letos organizira že 48. Mednarodno likovno kolonijo - odlivanje v bron, ki se je začela v ponedeljek, 17. avgusta, in bo trajala do konca meseca. Umetnike, ki ustvarjajo na Mednarodni likovni koloniji - odlivanje v bron sta obiskala tudi župan Občine Lendava Janez Magyar in direktor občinske uprave dr. Mihael Kasaš

ODLIVANJE V BRON

Likovno kolonijo v Galeriji-Muzej Lendava organizirajo že od leta 1973. Na letošnji koloniji ustvarjajo kiparji iz Madžarske, Grčije in Slovenije; Tzo Babaris, Ferenc Király, János Lipovics, Gábor Benő Pogány, Attila Rajcsók, Arijel Štrukelj in Béla Tóth. Cizeler na koloniji je László Gere, strokovni vodja pa Franc Gerič.

Umetniki kalupe za odlivanje in svoje skulpture pripravljajo v nekdanji meščanski šoli v Lendavi, nato pa jih bodo 27. avgusta v Čentibi prenesli v bron. Male plastike, ki nastajajo v okviru likovne kolonije, si boste lahko ogledali na otvoritvi razstave v mesecu novembru.

Likovna in umetniška dejavnost ima v delovanju zavoda GML pomembno vlogo. Mednarodna likovna kolonija – Lendava, ki jo na lendavskem gradu prirejajo od leta 1973 je le ena takšnih, edinstvenih likovnih manifestacij. Od leta 2005, ko si je GML uspela pridobiti svojo lastno mobilno livarno, si v okviru likovne kolonije prizadevajo za ohranjanje starodavne kiparske tehnike odlivanja v bron. Rezultati iniciative so danes na ogled v podstrešni galeriji lendavskega gradu; tu lahko občudujemo unikatne stvaritve tj. bronaste kipe srednjeevropskih sodobnih umetnikov, ki so nastali v okviru te kolonije. (GML)

Foto: Tamaž Galič in GML 

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test