04. december, 2019 08:48

KULTURA: Dogodki in odprti ateljeji lendavskih umetnikov na Ta veseli dan kulture

LENDAVA: Tretjega decembra, na rojstni dan Franceta Prešerna, je dan odprtih vrat slovenske kulture po vsej Sloveniji. Na ta dan si je galerije in muzeje mogoče ogledati brezplačno, prav tako mnoge predstave in prireditve, k čemur smo se tudi v Lendavi pridružili s številnimi dogodki.

ŠTEVILNE KULTURNE PRIREDITVE

V organizaciji Zveze kulturnih društev Lendava je potekala otvoritev likovne razstave 3. Mednarodne likovne kolonije, ogled razstave izdelkov božično-novoletne delavnice in predstavitev pesniške zbirke Lidije Alt V objemu tišine. V soorganizaciji izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Lendava in Knjižnico-Kulturnim centrom Lendava, se je v gledališki in koncertni dvorani odvijalo srečanje najboljših skupin z regijskih in državnih srečanj JSKD v letu 2019.

ODPRTI ATELJEJI

Prav poseben program pa se je na iniciativo Občine Lendava in v izvedbi Galerije Muzeja Lendava odvijal v umetniških ateljejih šestih lendavskih umetniških ustvarjalcev. Svoje ateljeje so za javnost odprli Ferenc Kiraly, Suzanne Moss Kiraly, Sabina Šinko, István Hagymás in Marika Danč Roth, možen pa je bil tudi ogled ateljeja pokojnega grafika Štefana Galiča. Umetniški ateljeji so ustvarjalni prostori izjemnega estetskega naboja, prostor, meditacije in kontemplacije in hkrati prostor izvorne kreativnosti in ustvarjalnosti. Likovna umetnost, likovne razstave, likovna umetniška dela se mnogim pogosto zdijo nekaj nerazumljivega in nedostopnega, zato smo s tem projektom želeli narediti korak k približevanju in spoznavanju tega čarobnega sveta, izjemnih prostorov estetike in ustvarjalnosti, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega.

Veliki večini neznan in tudi nedostopen svet umetniških ateljejev je naletel na izjemen odziv, v katerem so prevladovali navdušenje, presenečenje in očaranost.
Odstiranje čarobnih in izjemnih prostorov našega mesta in njegovih ljudi, je tudi pomemben del projekta in procesa kandidature Lendave za Evropsko prestolnico kulture 2025.

Več na spodnji povezavi:

https://4d.rtvslo.si/arhiv/dnevnik/174655866

Foto: Tomaž Galič

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test