02. september, 2018 10:19

KULTURA: Evropski dnevi judovske kulture

LENDAVA: Lendava se tudi letos pridružuje projektu Evropski dnevi judovske kulture, v katerega se vsako leto vključujejo organizatorji iz približno tridesetih držav. Lendava ob tej priložnosti danes vabi na koncert klezmerja, ki ga bo predstavila skupina Klezcoustics iz Maribora, ob 21.00, v lendavski sinagogi.

VSEEVROPSKI PROJEKT

Evropski dnevi judovske kulture (EDJK) so vseevropski projekt, ki bo letos potekal že devetnajstič, Slovenija aktivno sodeluje od leta 2006. Vključuje se okoli trideset držav, lani so prireditve EDJK potekale v več kot 420 mestih po vsej Evropi.

JUDOVSKA KULTURNA DEDIŠČINA

Da pri projektu sodeluje tudi Lendava, ne preseneča, saj gre za mesto, kjer je bila v zgodovini ena najpomembnejših judovskih skupnosti v Sloveniji. V Lendavi je tudi največ obeležij, ki spominjajo na čase, ko je bila judovska skupnost še prisotna, to so sinagoga v Lendavi, dolgovaško judovsko pokopališče in stavbe na Glavni ulici. Čeprav danes judovske skupnosti v Lendavi ni več, pa so Judje predstavljali meščanski sloj, ki je pomembno vplival na kulturni razvoj mesta in okolice. Z EDJK se ohranja ne le spomin na Jude, ki so živeli tukaj, temveč predvsem na kulturo, ki so jo gojili in katere ostanki so še danes prisotni v mestu.

FOTO: www.sinagoga-lendava.si

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test