11. avgust, 2020 10:31

KULTURA: Občinstvo lepo sprejelo festival kratkih filmov

LENDAVA: Minuli vikend se je na različnih lokacijah v Lendavi odvil filmski festival Bograč kratkih filmov. Od petka do nedelje je bil tako na ogled bogat program igranega, dokumentarnega in animiranega filma; zvrstilo se je kar 20 kratkih filmov slovenskih avtorjev.

Filmski vikend je otvoril kratki igrani film Delčki v režiji Árona Horvátha Botke, ki so ga lansko poletje snemali v Lendavi, v njem pa nastopajo mladi Lendavčani. Premiera filma in pogovr z avtorji se je odvil na letnem odru gledališke in koncertne dvorane, nad odzivom občinstva pa je bil presenečen tudi režiser:

“Zelo me veseli, da nam je uspelo v takih čudnih časih organizirati filmski festival in s tem približati lokalni skupnost formo kratkega filma. Bil sem brez pričakovanj in me je zato veliko število obiskovalcev presenetilo. Premiera našega filma Delčki, je bila več kot uspešna in upam, da je to šele začetek, ki bo nekoč postala stalna praksa.“

Tridnevni program, ki je bil sestavljen iz igranih, dokumentarnih in eksperimentalnih filmov slovenskih avtorjev, je nastal na pobudo mladega lendavskega režiserja Árona Horvátha Botke v sodelovanju z Kulturno umetniškim društvom Lavina. K soorganizaciji festivala, ki ga je občinstvo lepo sprejelo, so pristopili lendavski kulturni zavodi, projekt pa je podprla tudi Občina Lendava. V soboto dopoldan so filmski dogodek tako gostili še v Centru Bánffy, v soboto in nedeljo zvečer pa na Lendavskem gradu.

Vsi tisti, ki se dogodkov niste mogli udeležiti, si lahko nekatere od predstavljenih filmov ogledate v spletnem arhivu Baze slovenskega filma.

KONCERT PÉTRA PÁLA IN FOTOGRAFSKA RAZSTAVA STOJANA KERBLERJA

V fotogaleriji objavljamo še utrinke glasbeno obarvanega večera v Centru Bánffy. V soboto zvečer je nastopili Péter Pál s prijatelji. Naslednji koncert v slopu Banffy nights bo v petek, 14. avgusta, ko bodo nastopili Little G Weevil acoustic band. Minuli petek pa so v Sinagogi Lendava odprli tudi mini fotografsko razstavo Stojana Kerblerja, letošnjega prejemnika Prešernove nagrade za življenjsko delo. Razstava bo na ogled do 18. oktobra 2020.

Foto: Tomaž Galič

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test