07. februar, 2020 13:21

KULTURA: Osrednja prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku

Osrednja prireditev v počastitev slovenskega kulturnega praznika je potekala v četrtek, 6. februarja 2020 v Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi.

POČASTITEV SPOMINA NA FRANCETA PREŠERNA

Slavnostni govornik na svečanosti, v počastitev spomina na pesnika Franceta Prešerna, je bil župan Občine Lendava Janez Magyar. Župan je poudarili pomen kulture in njenih dosežkov, zlasti tistih, h katerim so prispevali domači ustvarjalci. Poudaril je pomen Lendave kot živahnega, ustvarjalnega mesta, ki že dolgo namenja kulturi veliko pozornosti; o tem navsezadnje priča tudi naša prijava za laskav naziv Evropske prestolnice kulture leta 2025.
Župan je izpostavil dejavnosti kulturnih društev, ustanov in posameznikov, ki delujejo na področju kulture ter pomen vzgojno-izobraževalnih ustanov. »Te imajo izjemen pomen pri oblikovanju vrednot in vrednostnega sistema mladih ljudi, česar lep dokaz sta tudi letošnji mladi nagrajenki in seveda nocojšnji nastopajoči. Vzgajanje odnosa do kulture in umetnosti v šoli je zelo pomembno, a vsaj toliko pomembna je domača spodbuda, domač vzor. Kultura je namreč tudi spoštljivo obnašanje do starejših, do učiteljev, prijazna pripravljenost pomagati sošolcu, sodelavcu, pozdravljanje, sprehod namesto nakupovanja, film, namesto računalnika, obisk namesto sms-a… Spoštljivost in pozornost do soljudi sta tista elementa človeške kulture, ki bosta naredila prostor okoli nas kvalitetnejši in prijaznejši. Verjamem, da si tega želimo prav vsi.« je dejal.

DOBITNIKI PRIZNANJ

Na prireditvi so bila podeljena priznanja župana Občine Lendava za uspešno delovanje na področju kulture. Prejemniki priznanj so glasbenici Pia Novak in Katja Ferenc, Društvo zbirateljev Pomurja LINDVA  - Muravidéki régiséggyűjtök egyesülete "LINDVA" ter mag. Valerija Perger. Prejemnikom priznanj iskreno čestitamo. 

Obrazložitve dobitnikov priznanj so dostopne tukaj.

KULTURNI DEL PROGRAMA

Skozi dela in poezijo dr. Franceta Prešerna, ki je simbol današnjega slovenstva so prisotne popeljali učenci Dvojezične osnovne šole I Lendava. O Vrba, Popotnik pride v afrike puščavo, Kam?, Apel in Čevljar je le nekaj pesnikovih stvaritev, ki so jih predstavili in ki opominjajo na bogato slovensko rokopisno slovstveno dediščino.
Program je dopolnila glasbena skupina, ki jo sestavlja pet glasbenikov. Skupina se je v preteklosti kalila v različnih glasbenih zvrsteh, danes pa nastopa pod skupnim imenovalcem Prašnati.

Foto: Tomaž Galič

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test