09. marec, 2019 08:01

KULTURA: Srečanje dveh svetov na lendavskem gradu

LENDAVA: Včeraj smo na lendavskem gradu odprli likovno razstavo avstrijskega umetnika Friedensreicha Hundertwasserja in japonskega Shoichija Hasegawe z naslovom Orient & Okzident, ki je del uspešnega cikla razstav Velikani svetovne likovne umetnosti na lendavskem gradu.

Z razstavami svetovno priznanih umetnikov se je Galerija – Muzej Lendava v zadnjih letih uveljavila tudi v širšem srednjeevropskem prostoru, saj je eden najbolje obiskanih muzejev v Vzhodni Sloveniji, njegove razstave iz cikla Velikani svetovne likovne umetnosti pa med najbolj obiskanimi razstavami v Sloveniji.

Direktor Galerije – Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner je na novinarski konferenci povedal, da s pričujočo razstavo nadaljujejo cikel Velikani svetovne likovne umetnosti na lendavskem gradu, s katerim so pričeli leta 2009 z razstavo Victorja Vasarelya: »Omenjena razstava je plod odličnega sodelovanja z zasebnim nemškim zbirateljem Richardom H. Mayerjem, s katerim zavod sodeluje že vrsto let. V teh letih so se razstave »velikanov« že dodobra uveljavile, tako v slovenskem kot tudi širšem srednjeevropskem prostoru, o čemer priča tudi nenehna rast obiska. Lani smo na lendavskem gradu zabeležili več kot 30.000 obiskovalcev, kar je največ doslej. Cilj za letošnje leto je, da to številko presežemo. Tako s sodelavci pripravljamo še eno razstavo v sklopu svetovnih velikanov likovne umetnosti; od 6. septembra 2019 bo na ogled razstava Christa in Jeanne Claude«. 

Župan Občine Lendava Janez Magyar je ob otvoritvi čestital vodstvu in sodelavcem Galerije-Muzej Lendava za še en odličen projekt v nizu mnogih v preteklih letih, tako na likovno-razstavnem področju kot tudi muzejskem: »V njihovem delu zaznavam poleg dobrih idej in strokovnosti tudi strast ter močno pripadnost, kar dela njihove rezultate še posebej dragocene za smer razvoja na področju kulture in družbenega razvoja, ki mu v Lendavi želimo slediti. Pomemben element tega je tudi kulturni turizem, preko katerega bi želeli obiskovalcem našega mesta ponuditi vedenje o naši žlahtni in izjemni dediščini, ki je tako kot rdeča nit nocojšnje razstave, sobivanje mnogih svetov in vplivov.« Dotaknil se je tudi ključnih nalog in aktivnosti pri pripravi kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025; to je projekt,  kateremu je Občina Lendava povsem zavezana.

Kustos Galerije – Muzeja Lendava in umetnostni zgodovinar Atilla Pisnjak je v svoji izjavi poudaril, da je rdeča nit razstave srečanje dveh svetov – Vzhoda in Zahoda, kar je prikazano preko umetniških del avstrijskega umetnika Friedensreicha Hundertwasserja in v Franciji živečega japonskega umetnika Shoichija Hasagawe. Nedvomno je v našem prostoru bolj znan Hundertwasser, saj je v naši bližnji okolici pustil pečat tudi kot arhitekt. V Sloveniji so bila njegova dela razstavljena le enkrat, a ne v tako velikem obsegu. Razstava utegne biti zanimiva tudi tistim, ki so že obiskali Hundertwasserhaus na Dunaju, kajti večina razstavljena dela v Lendavi ni na ogled v Hudertwasserjevi hiši. 

GRAD ZASIJAL V PODOBAH RAZSTAVLJENIH DEL

V sklopu odprtja razstave je tudi letos lendavski grad zasijal v podobah del predstavljenih, kar bo vidno iz mesta, projekcije pa bodo tudi na grajskem dvorišču. Govorniki na odprtju razstave so bili podžupan Občine Lendava dr. Mihael Kasaš, namestnik veleposlanice Republike Avstrije mag. Norbert Hack, namestnica veleposlanika Japonske Keiko Furuta in umetnostni zgodovinar Atilla Pisnjak. Razstavo pa je odprl Silvester Gaberšček, vodja Sektorja za nepremično kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije.

Razstava, ki je del Lokalnega programa za kulturo in kandidature Lendave za EPK 2025, bo na ogled do 1. septembra 2019.

Foto: Tomaž Galič

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test