23. marec, 2020 12:15

OBVESTILO: Priporočila slovenskih veterinarjev za ravnanje s hišnimi ljubljenčki

LENDAVA: Veterinarska zbornica Slovenije skrbnikom psov priporoča, da psov na sprehodu ne spuščajo s povodcev. Glede na razmere lahko v naravi pričakujemo večje število sprehajalcev, sedaj pa je tudi obdobje gonitev, zato psi radi pobegnejo oziroma pride do neželenih srečanj med njimi. V izogib konfliktom in poškodbam naj se psi med seboj ne družijo in igrajo.

OMEJENO DELOVANJE VETERINARSKIH POSTAJ

Veterinarske ambulante v skladu s priporočili za preprečevanje okužb ljudi s korona virusom SARS COV-2, omejujejo svoje poslovanje. Za preprečevanje neželenih zapletov, katerih posledica so tudi poškodbe živali, naj lastniki namenijo še več pozornosti varnosti živali in dodatno pazijo na svoje ljubljence.

Veterinarji zaposleni v zavetiščih za zapuščene živali javnost obveščajo, da zavetišča izvajajo le nujne odlove in oskrbo zapuščenih živali. Skrbnikom živali priporočajo, da vsako pogrešanje svoje živali takoj javijo pristojnemu zavetišču, ki bo prijavo zabeležilo v evidenco. Prav tako je priporočljivo, da je na ovratnici psa zabeležen njihov kontakt. Vsem najditeljem živali svetujejo, da živali ne vozijo neposredno v zavetišča, temveč naj zavetišče predhodno obvestijo o najdbi živali in preverijo, če je žival pogrešana. Morda je skrbnik živali le korak ali dva stran. Če ima pes ovratnico, naj preverijo, ali je na njej zapisan kontakt skrbnika. Tudi skrbnikom mačk se priporoča, da mačk ne spuščajo brez nadzora. Z upoštevanjem priporočil bodo slovenska zavetišča manj obremenjena.

OBVESTILO VETERINARSKE POSTAJE LENDAVA

Tudi Veterinarska postaja Lendava poziva, da v primeru nujnih stanj naj žival v ambulanto spremlja ena zdrava oseba, ob klicu na dom pa jih predhodno obvestite, če imate kakšne simptome, ki se kažejo ob bolezni COVID-19.

Stranke še obveščajo, da so nenujni posegi pri živalih v času hitrega širjenja virusa SARS-CoV-2 odsvetovani. Sem spadajo tudi kastracije in sterilizacije, zato bodo akcijo zaradi izrednih razmer tudi časovno podaljšali.

Foto: Veterinarska zbornica Slovenije

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test