23. marec, 2020 09:25

OBVESTILO: Psihološka podpora v epidemioloških razmerah s koronavirusom

LENDAVA: Strokovnjaki s področja duševnega zdravja so v času epidemije koronavirusa na voljo za pogovore; v Zdravstvenem domu Lendava so dosegljivi na telefonski številki 02 5789 290 vsak delovnik od 8. do 12. ure.

Situacija, s katero se srečujemo, je izjemna in predstavlja izziv za vse. To ne pomeni, da bomo vsi doživljali hude stiske, saj smo ljudje zelo odporni in prilagodljivi. Če pa nas trenutne razmere obremenjujejo, se bomo z njimi lažje spoprijeli, če vemo, da se lahko na koga obrnemo.

V času epidemije koronavirusa so prebivalcem Slovenije na voljo različne oblike psihološke podpore. V ta namen so strokovnjaki zdravstvenovzgojnih centrov in centrov za krepitev zdravja ter drugih zdravstvenih služb v okviru zdravstvenih domov na voljo za brezplačne razbremenilne pogovore ob soočanju s stresom, strahovi ali skrbmi, povezanimi s koronavirusom.

Namen telefonskega svetovanja je nudenje osnovne psihološke podpore prebivalcem v lokalni skupnosti v času epidemije. Telefonska podpora se bo odvijala v obliki razbremenilnih pogovorov, ni pa namenjena poglobljeni (psihoterapevtski ali psihiatrični) obravnavi. Svetovalci na telefonu so psihologi ali drugi ustrezno usposobljeni zdravstveni (so)delavci, z delovnimi izkušnjami na področju duševnega zdravja.

Psihološka podpora v Zdravstvenem domu Lendava vsak delovnik od 8. do 12. ure na telefonski številki 02 5789 290.

Za vsa vprašanja v zvezi s koronavirusom SARS CoV-2 (boleznijo COVID-19) in ukrepi, povezanimi z njim, pa še vedno velja, da obiščete spletno stran NIJZ ali vladno spletno stran oziroma pokličete na Klicni center za informacije o koronavirusu (080 1404).

DODATNI KONTAKTI ZA POMOČ V STISKI

Nevladna humanitarna organizacija Ozara Slovenija, ki ima pisarno tudi v Lendavi,izvaja psihosocialno pomoč in informiranje preko telefona. Pokličete jih lahko od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro na telefonski številki 070 419 879 ali 02 620 0372.

Objavljamo tudi povezavo do spletnega mesta Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kje lahko najdete napotke kako obvladovati stres, zmanjšati občutke strahu, panike in zaskrbljenosti zaradi koronavirusa. Na tej povezavi so objavljene tudi telefonski kontakti za pomoč v stiski.

Foto: NIJZ

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test