11. oktober, 2019 12:01

OTROCI: Naše pravice

LENDAVA: V vzgojno izobraževalnih ustanovah ta teden potekajo aktivnosti, ki se navezujejo na  Teden otroka. Osrednja tema letošnjega Tedna otroka je »Naše pravice«, izhodišče pa pesem Toneta Pavčka.

KONVENCIJA O OTROKOVIH PRAVICAH

Pridejo časi, ko države po svetu stopijo skupaj, da zaščitijo nekaj posebnega. Leta 1989 so dobile priložnost, da zaščitijo otroke in otrokove pravice. Več držav kot kadarkoli prej je privolilo v sodelovanje. Rezultat tega dogovora je Konvencija o otrokovih pravicah.
Z ratifikacijo konvencije (Slovenija od leta 1990), se vlade zavežejo, da bodo ščitile in zagotavljale otrokove pravice ter so hkrati za to odgovorne pred mednarodno skupnostjo. Obvezane so, da vse dejavnosti in politike sprejemajo v luči najboljše otrokove koristi.

TEDEN DEJAVNOSTI

Teden otroka je projekt Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki se začne vsak prvi ponedeljek v mesecu oktobru in traja 7 dni.
V Tednu otroka se organizirajo različni prostočasni in razvedrilni programi za otroke. Tudi v Lendavi so otrokom v tem tednu pripravili različne dejavnosti.

Teden otroka vsako leto obeležijo v Vrtcu Lendava. Letošnja tema je bila “Naše pravice”. V vsaki enoti vrtca so strokovne delavke pripravile različne dejavnosti glede na starostno obdobje otrok. V nekaterih enotah so ta poseben teden začeli s pogovorom o otrokovih pravicah in risanjem na to temo. Nabor dejavnosti je bil pester: različne Fit didaktično gibalne igre, izvajanje pravljične joge, sprehod v naravi, pravljične ure, lutkovne predstave, ustvarjanje s temperami, prepevanje madžarskih in slovenskih pesmi, igra z naravnimi materiali, prikaz starih kmečkih opravil, čiščenje buč, spoznavanje poklica – gasilec.

Na DOŠ II Lendava so obiskali Sikaluzoo v Radencih, izvedli so tehniški dan, v sklopu projekta Rastem s knjigo so obiskali mestno knjižnico, obiskali so tudi vrtec v Veliki Polani ter uživali ogledu predstave Gledališče od Ž do A.

Ponedeljek je bil na DOŠ I Lendava namenjen delu razredne skupnosti na temo 8 krogov odličnosti, sledil je ogled predstave Gledališče od Ž do A. V sklopu naravoslovnega dneva so se odpravili v šolo v naravi, na šolsko ekskurzijo, dan so posvetili tudi medsebojnim odnosom in spoznavali geografske značilnosti domače pokrajine. Na tehniškem dnevu so spoznali matematiko malo drugače, računalniško opismenjevanje in se odpravili v Petišovski gozd. Kulturni dan je bil namenjen spoznavanju starih običajev in obiska Pokrajinskega muzeja v Murski Soboti. Učenci so se udeležili tudi teka miru v Radencih.

Tudi na DOŠ Genterovci so se udeležili ogleda Gledališke predstave od Ž do A, organizirali so tehniški dan kjer so učenci risali na steklo in spoznali delo steklopihača. Znotraj podaljšanega bivanja so se otroci seznanjali s svojimi pravicami, predvsem  do igre. V soboto jih čaka še orientacijski športni dan –  tradicionalno srečanje treh generacij, ki ga bodo zaključili s »pajanjem« kruha na šolskem dvorišču.

FOTO: DOŠ I Lendava, DOŠ II Lendava, DOŠ Genterovci

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test