23. avgust, 2019 09:56

PIETETNA SLOVESNOST: Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

LENDAVA: Na predvečer evropskega dneva spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov je Občina Lendava pripravila spominsko pietetno slovesnost. Udeležil se je je tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je položil venec k spomeniku žrtev in podelil listino o prevzemu častnega pokroviteljstva nad projektom "Spotikavci - tlakovci spomina".

POLAGANJE VENCA

Pred pietetno slovesnostjo je predsednik republike pri Dvojezični osnovni šoli I Lendava položil venec k spomeniku žrtvam druge svetovne vojne in žrtvam rasnega, nacionalnega in ideološkega nasilja v času po drugi svetovni vojni v Lendavi in njeni okolici. Polaganje venca so spremljali gospa Erika Fürst, edina še živeča Judinja iz Prekmurja, ki je preživela holokavst, gospod József Biró, interniranec v Hrastovcu, in gospod Alojz Voščun, predsednik Društva izgnancev Slovenije - koordinacijski odbor Petišovci-Benica Pince, ki je zastopal internirance madžarskega Sarvarja.

Nato se je predsednik Borut Pahor v spremstvu župana Janeza Magyara in Borisa Hajdinjaka sprehodil po Glavni ulici, kjer so si ogledali lokacije umestitve spotikavcev. Ti bodo položeni pred hiše nekdanjih judovskih lastnikov, judovske družine Blau in družine Balkany 17. septembra 2019.

OHRANJENJE SPOMINA JE POMEMBNO IN NEPRECENLJIVO

V Muzeju meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva je župan Janez Magyar dejal, da se žal zgodovinske lekcije, iz katerih se očitno nismo dovolj naučili, vedno znova ponavljajo. Prav zato je vedenje in ohranjanje zgodovinskega spomina tako pomembno in neprecenljivo – da prepoznamo še tako zakrinkane znake nestrpnosti in sovraštva ter poskuse razdvajanja. Župan je poudaril, da turbulentna zgodovina v našem mestu nikoli ni skoparila s preobrati, menjavami oblasti in številnimi iz tega izhajajočimi migracijami. Tistih, ki so odhajali ali morali oditi in tistih, ki so prihajali ali bili prisiljeni priti. A Lendava je vedno znala najti način sobivanja z novimi okoliščinami in najti pot nove preobrazbe.

"STOPITI V BRAN MANJŠINI POMENI STOPITI V BRAN SOŽITJU"

Predsednik je ob tej priložnosti podelil listino o prevzemu častnega pokroviteljstva nad umetniškim projektom »Spotikavci - tlakovci spomina« (Stolpersteine) v Sloveniji. Ob tem je dejal, da bo 23. avgusta Evropa obeleževala dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov z namenom, da bi gojili vzdušje sožitja med ljudmi: ”Jutrišnji dan nagovarja vse, da si zapomnimo grenko lekcijo zgodovine in ne pozabimo, da so se trije totalitarizmi vedno začeli z majhnimi nestrpnostmi.” Poudaril je, da prav vsakdo pripada neki manjšini in da je vsakršna nestrpnost do katere izmed njih vedno opozorilo, da se to lahko zgodi vsakomur izmed nas: “Stopiti v bran manjšini pomeni stopiti v bran sožitju.”

SPOTIKAVCI - TLAKOVCI SPOMINA

Listino o častnem pokroviteljstvu nad umetniškim projektom "Spotikavci - tlakovci spomina" je prevzel Boris Hajdinjak, direktor Sinagoge Maribor. Hajdinjak je v nagovoru predstavil umetniški projekt in poudaril, da se veličina posamezne skupnosti kaže v odnosu do manjšin.
Umetniški projekt »Spotikavci - tlakovci spomina« koordinirata Judovski kulturni center Ljubljana in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Projekt sledi evropskim prizadevanjem za ohranjanje zgodovinskega spomina na vse žrtve nacionalsocializma v obdobju 1933–1945 oziroma na največji genocid v zgodovini človeštva – na holokavst.

Z evropskim dnem spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov ostro obsojamo vse zločine proti človeštvu, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritarni režimi. Tlakovce spomina bomo v Lendavi položili 17. septembra 2019 pred hiše nekdanjih judovskih lastnikov, ki so bili žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov. Poslej bodo simbolno opominjali na njihovo trpljenje ter neprecenljiv prispevek in pečat, ki so ga zapustili našemu mestu.

FOTO: Tomaž Galič

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.


Instagram test