06. december, 2019 10:07

PRAZNOVANJE: Jaslice v ledenici pri Treh izvirih

LENDAVA: V ledenici pri Treh izvirih bodo vse do 6. januarja 2020 na ogled jaslice. Občina Lendava želi tudi s takšnimi projekti obuditi pozabljene zgodbe in vzpodbuditi k revitalizaciji teh edinstvenih prostorov.

OBUJANJE POZABLJENIH ZGODB

Ledenice niso zgradba, ker niso zgrajene, niso stavba, ker ne stojijo v klasičnem pomenu besede, so prostori izkopani v hribino, skoraj rudarski objekt. Večina Ledenic tudi ne obstaja v uradnih evidencah zgradb.
Ljudje so od nekdaj uporabljali naravne danosti, iznajdljivost in neizmerno domišljijo, da so zaslužili za življenje ali si ga olajšali. Lendava, kot mesto na terasi med Lendavskimi goricami in nekdanjim močvirjem, je bil edinstven prostor za pojav ledenic, ki so na nek način nadomeščale današnje hladilnike. Ko so izgubile prvotno funkcijo, so jih začeli uporabljati tudi kot vinske kleti, shrambe, večina pa jih zapuščena in pozabljena čaka na ponovno obuditev in uporabo.

JASLICE

V eni od njih so vse do 6. januarja 2020 umeščene jaslice, ki so jih izdelali v Društvu za razvoj podeželja Pomelaj, v mesecu januarju 2020 pa bo izšla tudi knjižica dveh arhitektov, prof. dr. Boruta Juvaneca  in dr. Andreje Benko z namenom strokovne predstavitve fenomena ledenic.

Občina Lendava želi s projektom Ledenice obuditi pozabljene zgodbe in vzpodbuditi lastnike in ostale k ponovnemu odkrivanju in uporabi prostorov, ki so v širšem prostoru edinstveni.

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test