08. februar, 2019 13:00

PRAZNOVANJE: Slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku

LENDAVA: Na osrednji slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku v Gledališki in koncertni dvorani so včeraj podelili priznanji za uspešno delovanje na področju kulture Janji Magdič in Štefanu Kardošu, v kulturnem programu pa je bil pedpremierno predstavljen igrano-dokumentarni film "Stric Geza ide v Zaturce". Nastopili so tudi glasbeniki, ki so prispevali glasbo za film in v glasbenem recitalu zbrane popeljali v svet filma.

V slavnostnem govoru se je župan Janez Magyar najprej poklonil ustvarjalcem kulturno-umetniške podobe našega mesta:

Človekove želje po druženju, po dobrem razpoloženju in ustvarjanju ne omajajo ne dobri ne slabi časi. Oboje je namreč primarna potreba, ki spodbudi posameznike, da veliko svojega prostega časa in energije vložijo v iskanje idej in njihovo izvedbo, disciplinirano obiskovanje vaj,  organizacijo, dogovarjanje in vse, kar spada zraven.Takšnih zanesenjakov in rezultatov njihovega dela smo v Lendavi videli v preteklih desetletjih veliko. Vaški domovi, oder v dvorani nekdanjega Hotela Krona, nekdanji sokolski dom oz. TVD Partizan, 

´Naftina´ dvorana, oder nekdanje kino dvorane, grad in še kakšno improvizirano prizorišče in dvorišče so dediščina, na katero se danes lahko oprejo nove generacije gledališčnikov, plesalcev, glasbenikov, likovnikov in mnogi drugi ustvarjalci. Za velikimi besedami, kot so kultura, umetnost in ustvarjalnost, stojijo namreč posamezniki. Ne samo tisti, ki so v soju žarometov, ampak tudi tisti iz ozadja, kot so mentorji, organizatorji, tehniki, režiserji, koreografi, učitelji, rekviziterji in seveda razumevajoči družinski člani. Naj bo nocojšnji večer poklon vsem, ki kakorkoli soustvarjate kulturno-umetniško podobo čarobnega mesta, ki je v svoj objem vedno znalo sprejeti vsakega z dobrimi nameni in idejami, hkrati pa dalo svetu mnoge talentirane in uspešne posameznike.

Dotaknil se je tudi spoštovanja naše države, ki nam omogoča da lahko svobodno izražamo svojo kulturno in jezikovno pripadnost:

Pomemben del identitete posameznika je kulturna in jezikovna pripadnost. Oboje je specifika in eden najpomembnejših povezovalnih elementov Evrope, celine z dolgo tradicijo civilizacijskih in demokratičnih prizadevanj, ki nam danes omogočajo kakovostno življenje in dostojanstvo. Živimo v državi, ki nam v skladu z omenjeno evropsko tradicijo omogoča, da negujemo in izražamo vrednote, kot so družina, jezik, narodnost, vera, politična ali svetovnonazorska opredelitev in še marsikaj drugega. Državo, ki nam vse to omogoča, moramo spoštovati in po svojih močeh prispevati k njenemu demokratičnemu in gospodarskemu razvoju.«

Župan je slavnostni govor zaključil s čestitko ob slovenskem kulturnem prazniku in poudaril, kako pomembno je, da smo ponosni na svojo občino in njeno dediščino:

Kulinarika, pokrajina, zgradbe, osebnosti in prelomnice, ki so skozi zgodovino narekovale in oblikovale značaj nekega kraja, so njegova edinstvena dota in ta je v našem mestu karseda žlahtna in pestra. Nanjo smo ponosni, zato je kandidatura za Evropsko prestolnico kulture leta 2025 najustreznejši način, da to povemo tudi drugim.

MOST MED PRETEKLOSTJO IN SEDAJOSTJO

Predstavaljeni igrano-dokumentarni film "Stric Geza ide v Zaturce"  je poklon dedom in pradedom iz naše pokrajine. Še bolj kot o prevratnih vojnih časih, usodnih za našo pokrajino, pa film pripoveduje o življenju kot večnem potovanju, o vračanju vedno istega. Je poročilo o odnosu med generacijami, o spominu in pripovedovanju zgodb; o mostovih med dedi in vnuki, med preteklostjo in prihodnostjo.  Aprila 2018 se je skupina Prekmurcev z avtobusom odpravila na pot v ukrajinsko vasico Zaturci in ob tem je nastal film; avtorja filma sta Jože Glažar in Štefan Kardoš. V svet filma so zbrane popeljali glasbeniki, ki so prispevali glasbo za film: Dejan Berden, Katarina Šebök ter Tjaša Šimonka in Miha Kavaš iz glasbene skupine Ethnotrip.

DOBITNIKA PRIZNAJ 

Včerajšnjo slovesnost so sklenili s podelitvijo priznanj za dosežke na področju kulture v občini Lendava. Za  dolgoletno delo na področju ljubiteljske kulture je nagrado prejela Janja Magdič in Štefan Kardoš, ki je mentor dijakom Dvojezične srednje šole Lendava in avtor oziroma soavtor številnih kulturnih dogodkov na šoli, v Gledališki in koncertni dvorani, knjižnici, sinagogi ali galeriji. Več v obrazložitvi priznanj.

Foto: Tomaž Galič

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.


Instagram test