28. januar, 2020 10:41

SPOMINJANJE: Dan spomina na žrtve holokavsta

LENDAVA: V okviru mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta v Sloveniji in projekta »Šoa - spominjajo se 2020«, v katerega se vključujejo tudi lendavske kulturne, muzejske in izobraževalne ustanove, smo se včeraj poklonili žrtvam holokavsta. Ob tej priložnosti je župan Janez Magyar položil venec k spomeniku žrtvam fašizma na pokopališču v Dolgi vasi, v lendavski sinagogi pa so pripravili zgodovinsko spominsko uro za učence DOŠ I Lendava pod vodstvom Magdalene Bohnec.

KAJ NAM PRIPOVEDUJE NAŠE MESTO?

Zgodovinske ure, ki so jo letos poimenovali »Kaj nam pripoveduje naše mesto?«, so se udeležili učenci 9. razredov Dvojezične osnovne šole I Lendava. Soavtorica knjige o zgodovini dolnjelendavskih Judov Beata Lazar je učencem predstavila tragične zgodbe nekdanje judovske skupnosti v Lendavi, učenci pa so tudi sami raziskovali in predstavili zgodovino treh judovskih družin, družine Blau, Balkanyi in Schwarz. 

Žrtvam holokavsta smo se včeraj, ko je minilo natanko 75. let od osvoboditve nacističnega taborišča Auschwitz, poklonili na judovskem pokopališči v Dolgi vasi. Pred polaganjem venca je župan Občine Lendava Janez Magyar spomnil, da nam ta največji organiziran zločin v zgodovini civilizacije mora kot opomin in klicaj ves čas biti pred očmi:

»Vse prevečkrat pozabljamo na lekcije, ki nam jih je dala zgodovina človeštva, zato naj nobeno opominjanje nanje ne bo odveč. Le s strpnostjo, le s človeško in politično modrostjo bomo lahko zajezili tiste demone, ki se v neugodnih družbenih okoliščinah lahko zlorabijo in sprevržejo v tragedije človeške tragedije. Dogodki in posamezniki okoli nas namreč opozarjajo, da nemirni časi ne počivajo nikoli, zato nobena gesta spominjanja, opozarjanja ter klica k razumu in človečnosti ni odveč.«

Spomin na žrtve holokavsta so obeležili tudi v Zvezi kulturnih društev Lendava, osrednja spominska slovesnost ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta in 75. obletnici osvoboditve nacističnega taborišča Auschwitz pa bo ta četrtek v lendavski sinagogi. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Foto: Tomaž Galič

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test