25. januar, 2019 17:15

SPOMINJANJE: Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta

MARIBOR-LENDAVA: Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta v Sloveniji zaznamujemo z vsakoletnim projektom Šoa – spominjajmo se. V okviru projekta, v katerega se vključujejo tudi lendavske kulturne, muzejske in izobraževalne ustanove, smo se danes poklonili lendavskim Judom na pokopališču v Dolgi vasi, včeraj pa se je župan Janez Magyar udeležil osrednje  državne slovesnosti v Sinagogi Maribor, kjer se je srečal s predsednikom RS Borutom Pahorjem, rabinom Judovske skupnosti Slovenije Arielom Haddadom in direktorjem Judovskega kulturnega centra v Ljubljani Robertom Waltlom.

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta se spominjamo žrtev vseh pobojev med drugo svetovno vojno in se tako poklonimo vsem žrtvam holokavsta in drugih genocidov, ki so posegli v temeljne vrednote človeške civilizacije.

OSREDNJA SLOVESNOST V MARIBORU

V luči letošnjega obeleževanja 80. obletnice začetka druge svetovne vojne je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na spominski prireditvi opozoril na nevarnost drobnih nestrpnosti in izključevanja.

“Vsi smo pripadniki ene ali druge manjšine. Zaščita drugačnosti, pri čemer moramo spoštovati svobodo govora, je ena izmed tistih popotnic, ki nam jo namenja učna ura zgodovine osemdeset let kasneje. Želim si, da se je človeštvo iz tega nekaj naučilo,” je slavnostni govor mariborski sinagogi sklenil predsednik  Borut Pahor.

Slovesnosti v Mariboru se je udeležil tudi župan Občine Lendava Janez Magyar in se ob tej priložnosti srečal z rabinom Judovske skupnosti Slovenije Arielom Haddadom in direktorjem Judovskega kulturnega centra v Ljubljani Robertom Waltlom. Dogovorili so se, da bomo v Lendavi v spomin na deportacijo lendavskih Judov v koncentracijska taborišča pred 75 leti obeležili s postavitvijo tako imenovanih spotikavcev, kamnitih tlakovcev prevlečenih z medenino in imeni žrtev lendavskih Judov, ki so v zgodovini Lendave pustili svoj pečat. Predsednik Borut Pahor je pozdravil to gesto in sprejel povabilo na polaganje spominskih tlakovcev, ki bo predvidoma septembra letos.

OBELEŽITEV SPOMINA NA ŽRTVE HOLOKAVSTA V LENDAVI

V počastitev spomina na lendavske Jude smo na pokopališču v Dolgi vasi prižgali sveče in položili kamenčke. Podžupan dr. Mihael Kasaš  je v svojem nagovoru obudil spomin na zgodovinske mejnike judovske skupnosti v Lendavi in poudaril, da nam tragični dogodki druge svetovne vojne morajo biti v poduk in opomin.

V Zvezi kulturnih društev Lendava so danes pripravili še potopisno predavanje o Yad Vashemu in odpri fotografsko razstavo. Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta bodo v prihodnjih dneh obeležiti tudi v lendavski Sinagogi. Vabljeni na lutkovni predstavi, zgodovinsko uro za dijake, otvoritev razstave Judje na Goriškem in predstavitev knjige dr. Renata Podbersiča. Več o dogodkih si lahko preberete tukaj.

Foto: Občina Lendava, Tomaž Galič

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test