31. januar, 2020 10:01

SPOMINJANJE: Osrednja spominska slovesnost ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta in 75. obletnici osvoboditve nacističnega taborišča Auschwitz

LENDAVA: Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta in 75. obletnici osvoboditve nacističnega taborišča Auschwitz je Občina Lendava v sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota, Centrom judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in Judovskim kulturnim centrom Ljubljana v lendavski Sinagogi včeraj pripravila osrednjo spominsko slovesnost Spominjamo se.

OHRANJANJE SPOMINA

V duhu prizadevanj za ohranjanje zgodovinskega spomina na holokavst, a obenem tudi kot poklon ljudem, ki so kot posamezniki in skupnost dali mnogim evropskim mestom neprecenljiv prispevek in pečat ter nam zapustili trajne in neizbrisljive sledi, smo se poklonili tudi z včerajšnjo prireditvijo. 

Proces uničenja evropskega judovstva je v pokrajini ob Muri bil na žalost učinkovito in katastrofalno izpolnjen. Več kot 85 odstotkov Judov je bilo pobitih v času vojne, skoraj vsi preostali so odšli iz pokrajine kmalu po njej. Ostale so samo sence spominjanja nanje in naša zaveza, da bomo tako njihovo zapuščino kot opomin na grozodejstva ohranjali za zanamce.

Župan Občine Lendava Janez Magyar je nagovoril zbrane goste in spomnil, da se je holokavst, kot merska enota za absolutno človeško zlo v univerzalni zgodovini človeštva, v različnih inačicah na žalost ponovila še mnogokrat po tistem. »Tudi ne tako daleč od nas, nedavno, v naši nekdanji državi. A holokavst ni samo sinonim dna človeške pokvarjenosti. Je tudi vrh človeške požrtvovalnosti vseh tistih, ki so žrtvovali svoja življenja za pomoč pri reševanju in skrivanju svojih ogroženih someščanov«, je dejal župan Magyar in govor sklenil s pozivom, da je naša dolžnost ne le, da se spominjamo, ampak tudi, da o tem glasno spregovorimo in ukrepamo. Da ustvarjamo boljši svet.

NAJ BO STEBER SPOMINJANJA STEBER MIRU

Slavnostni govornik na spominski prireditvi, predsednik republike Borut Pahor, je v nagovoru poudaril, da letošnje obeleževanje mineva v opozorilih, da “ne smemo pozabiti.” “Počasi odhaja generacija tistih, ki so to tragedijo doživeli in z njimi odhaja neposreden spomin na moralno dno civilizacije,” je dejal predsednik Pahor in dodal, da je naša moralna dolžnost in odgovornost, da te spomine sprejmemo in predamo naprej naslednjim generacijam. »Naj bo steber spominjanja eden od stebrov miru«, je dejal predsednik.

Spominske slovesnosti so se med drugimi gosti udeležili tudi pripadniki Judovske skupnosti Slovenije, pa tudi posebna gostja, edina še živeča Judinja v Prekmurju, ki je preživela grozote v zloglasnem taborišču Auschwitz, Erika Fürst. Ob tej priložnosti ji je predsednik Pahor predal spominsko medaljo, ki so jo prejeli vsi preživeli taboriščniki, udeleženci spominske obletnice ob 75. obletnici osvoboditve nacističnega taborišča Auschwitz. Erika Fürst se namreč zaradi zdravstvenih težav ni mogla udeležiti spominske slovesnosti v Auschwitzu. Ob tem je predsednik dejal, da je Erika Fürst “moralni spomenik, ki nas navdihuje”.

Molitev za umrle Jude je zmolil rabin judovske skupnosti v Sloveniji Ariel Haddad.

V okviru spominske slovesnosti je Boris Hajdinjak, direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor odprl fotografsko razstavo spominskega centra holokavsta Yad Vashem z naslovom Auschwitz - kraj na Zemlji: Auschwitz Album. Razstava bo v Sinagogi Lendava na ogled do 31. marca 2020.

Robert Waltl, direktor Judovskega kulturnega centra v Ljubljani je s tradicionalnim branjem imen slovenskih žrtev holokavsta, bilo jih je 587, sklenil spominsko slovesnost v lendavski Sinagogi.

Foto: Tomaž Galič

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test