22. april, 2020 09:54

VAROVANJE OKOLJA: Osrednja tema 50. dneva Zemlje so podnebni ukrepi

SVET: 22. april se kot dan Zemlje na svetovni ravni letos praznuje že 50. leto zapored. Glavna tema letošnjega dneva Zemlje je podnebno ukrepanje in zato so na Statističnem uradu RS ob tej priložnosti izpostavlja nekaj izbranih podatkov o emisijah toplogrednih plinov, ki veljajo za glavni razlog podnebnih sprememb.

REKORDNI IZPUSTI TOPLOGREDNIH PLINOV

Letos praznujemo dan Zemlje že 50. leto zapored. Gre za globalni dogodek. Podnebne spremembe veljajo za najpomembnejši izziv za prihodnost človeštva in ohranjanje pogojev, ki omogočajo življenje na tem planetu.  Emisije toplogrednih plinov so, kot ugotavlja stroka, glavni razlog za podnebne spremembe, katerih učinki so že vidni.

V Sloveniji izpustimo v zrak letno okoli 20.000 kiloton emisij v ekvivalentu CO2, približno 80 % emisij izvira iz proizvodnih in storitvenih dejavnosti, okoli 20 % pa iz gospodinjstev. Med gospodarsko krizo, po letu 2008, je količina emisij toplogrednih plinov postopoma upadala, od leta 2014 pa se spet povečuje in n a svetovni ravni je po poročilu Svetovne meteorološke organizacije raven toplogrednih plinov v lanskem letu spet dosegla rekord. Za višje koncentracije toplogrednih plinov v ozračju pa je najbolj odgovorno kurjenje fosilnih goriv.

Podnebno ukrepanje je glavna tema letošnjega dneva Zemlje, to pomeni preusmerite financiranja iz cestnih povezav v multimodalni promet, železnice, kolesarske steze in pešpoti, biomaso naj zamenja proizvodnja sončne energije in shranjevanje ter prenos električne energije, poleg tega pa bo potrebno več vlagati v energetsko učinkovitost tudi v zasebnih stavbah.

Letošnji dan Zemlje naj bo zato res namenjen Zemlji in našemu razmisleku, kaj lahko kot posamezniki in družba naredimo.

Več podatkov o emisijah toplogrednih plinov si lahko preberete tukaj.

Vir: Statististični urad RS

 

Deli:

Imate vprašanje? Pošljite nam ga.

Instagram test